Räcke

Byggprojekt

Build Stairs

Welcome to the instruction page how to build a straight stairs. I will show you the construction process step by step. First install the Stairs Calculator App for Android or use the online web app that will give you the length of the stringer and all the other measurements you’ll need for the project.

First, please select your language to translate this page (it is written in Swedish).

  • Denna sida fungerar bäst tillsammans med Stairs Calculator App för Android. Är du iPhone-användare eller inte har tillgång till en Android-telefon, kan du också använda Stairs Calculator Online Service som erbjuder samma funktionalitet direkt på webbsidan. Då får du med de mått du behöver och de visas tillsammans med den beskrivande texten.
    En riktigt bra app som hjälper vilken amatör som helst att beräkna och bygga en proffsig trappa.

    Google playStairs Calculator Online
  • Du kan också lägga denna sida i dina favoriter så sparas dina mått nästa gång du öppnar favoriten!
  • Och vill du kan du skriva ut sidan så blir det enklare för dig när du väl skall bygga trappan.
Räcke

Denna instruktion visar steg för steg hur man bygger denna trappa!

Avsnitt

Ritning
Förberedelser
Tillverka vanger
Tillverka trianglar
Tillverka stegen
Tillverka räcke

Ritning

Stairs Calculator

Dimension

Steg

Vanger

Förberedelser

Det är viktigt att höjdmåttet du angivit utgår ifrån den totala höjden från där trappan kommer att landa på golvet/marken och upp till kanten av nästa nivå. Kontrollera därför först att marken eller golvet är i våg. Om marken lutar kan du ta reda på höjden genom ett långpass. Lägg ena änden av passet på den övre nivån. Ställ en rak regel där trappan kommer sluta och se till att vattenpasset visar vågrätt. Markera på regeln efter vattenpasset. Då får du den totala höjden av trappan.
Räcker inte långpasset till, kan du använda en genomskinlig slang fylld med vatten! Använd även här en regel och markera där vattenytan är i samma höjd som den övre nivån. Här kan du läsa mer om olika sätt att mäta vågrätt.

Vanger

Stairs length

Steg 1 – Trappans längd
Markera på golvet där trappans vang kommer att landa. Markera även på väggen där överkanten på trappans vang kommer att hamna

Stringer length

Steg 2 – Vangens längd
. Kapa det material du vill använda som vang (90 grader i båda ändar).
Ju längre trappa desto grövre reglar bör användas. Som vang har jag här använt tryckta reglar i dimension 45×145 mm.

Vangvinklar

Steg 3, 4, 5 – Vangvinklar
1. Lägg vangstycket mellan punkterna du markerat på golvet/väggen.
2. Lägg något rakt på golvet som når upp till vangens övre ände. Märk ut ett horisontellt streck på vangstycket. Var alltså noga med att strecket hamnar i höjd med den övre änden på vangen.
3. Lägg en regel mot väggen som har sådan dimension att den når ut till vangens överkant. Dra ett vertikalt streck utmed mallen.
4. Kapa efter strecken. Var noga med att vangens totala längd inte blir kortare!

Horizontal angle

Steg 3 – Horisontell vinkel
Lägg vangstycket mellan punkterna du markerat på golvet/väggen. Eftersom vangen är kapad 90 grader i båda ändar, skall den alltså vila på en spets på golvet och en spets på väggen. Lägg något rakt på golvet som når upp till vangens övre ände. I mitt fall blev det lagom att lägga vattenpasset på en bit ströläkt. Märk ut ett horisontellt streck på vangstycket. Var alltså noga med att strecket hamnar i höjd med den övre änden på vangen.

Vertical angle

Steg 4 – Vertikal vinkel
Lägg en regel mot väggen som har sådan dimension att den når ut till vangens överkant. Dra ett vertikalt streck utmed mallen.

Saw

Steg 5 – Kapa vinklarna
Kapa vinklarna men se till att inte den totala längden på vangen blir kortare. Genom att följa kanten när du sågar blir det rakt.

Blue print

Steg 6 – Malla vangen
Använd den första vangen som mall för de andra.

Antal vanger: Trappans steg bör ha fäste var 600:de mm så tillverka det antal vanger som går åt till [trappans bredd i mm] / (delat med) [600]. Avrunda detta till närmsta heltal och lägg till 1 för en avslutande vang. Om trappan t.ex. är 2000 mm bred, dela detta med 600 = 3,33 ungefär lika med 4. Lägg till 1 = 5. 5 vanger går åt till en 2 meter bred trappa. Men om man då väljer att sätta de yttre vangerna en bit in så att stegen går ut 100 mm på båda sidor räcker 4 st (1800 / 600 = 3 + 1 = 4).

Stringer to floor

Steg 7 – Förankra vangen i golvet
Förborra och skruva.

Fasten stringer to wall

Steg 8 – Fäst vangen mot väggen
Fäst vangstycket i överkanten mot en regel som är fäst i väggen. Se till att det är samma avstånd mellan vangstyckena nere som uppe.

Vangstycken

Steg 9 – Vang
Alla vangstyckena på plats. I detta fall är det 45×145-reglar. Ju längre trappa desto grövre reglar. Kontrollera att de löper parallellt genom att dra vattenpasset över dem.

Trianglar

Horisontell vinkel

Steg 10 – Horisontell vinkel
Lägg en bit regel ovanpå vangstycket. På bilden används en 45×195 mm regel, men det hade räckt med en 45×170 mm. Har du valt ett bredare steg måste du eventuellt gå upp i dimension.

Vertikal vinkel

Steg 11 – Vertikal vinkel

Kapa trekanten

Steg 12 – Kapa trianglarna
Kapa ytan som skall ligga uppåt mot steget med hjälp av en cirkelsåg. Se till att utnyttja så mycket som möjligt av materialet genom att omväxlande lägga trekantens kortsida från dig. Då blir det snedsågade snittet med automatik klart till nästa trekant.

Kapa

Steg 13 – Kapa framkanten
Kapa den sida som bygger höjden på steget. Använd en tving och skruva fast trekanten på en längre regel så sitter den stadigt när du sågar. Eftersom jag vill ha en liten figursågning om 10 mm här, sågar jag snitt från båda hållen. Sedan sågar jag sista biten med figursågen. En färdig trekant ligger på plankan. Använd den första du gör som mall för alla de andra. Skriv därför mall på den så du inte råkar förväxla den med en annan. På så sätt säkrar du att alla bitar blir så lika som möjligt.

Figursågning

Steg 14 – Kapa den rundade formen
Figursåga den rundade övergången mellan sågsnitten och jämna till med slipmaskin.

Fäst trekanterna

Steg 15 – Fäst trekanterna
Fäst trekanterna mot vangstycket genom att förborra i ovankant och framkant. Se till att skruvskallarna hamnar på sådant sätt att de täcks av stegen. Jag använde en 5×100 mm skruv i ovankant och en 5×80 mm i framkant och skråskruvade dem något för att passera så mycket trä som möjligt och nå ner genom träet till vangstycket.

Kontrollera horisontellt

Steg 16 – Kontrollera att trekanterna hamnar i våg
Kontrollera att trekanterna hamnar i våg i linje med varandra. Jag fäste först trekanterna i det vänstra och högra vangstycket. Sedan tog jag den i mitten och förde upp mot vattenpasset och fäste den.

Kontroll

Steg 17 – Kontrollera att trekanterna hamnar horisontellt
Kontrollera hela tiden att trekanterna hamnar rätt. Det går att justera något genom att flytta dem eller använda en rasp eller fogsvans och såga det som eventuellt är fel.

Alla på plats

Steg 18 – Alla trekanter är på plats
Alla trekanterna är på plats. De nedersta måste kapas i botten.

Steg

Steg

Steg 19 – Stegen är på plats
Stegen är på plats. På bilden har jag använt 45×145 mm tryckt virke som jag lagt med 5 mm avstånd. Jag fäste dem med 4,2×75 mm trallskruv som jag först förborrade och försänkte. Här kan du se skillnaden på en försänkt skruv och en skruv där man inte först försänker.

Figursågning

Steg 20 – Figursåg
Stegen är figursågade mot muren.

Trappsida

Steg 21 – Trappans sida
Trappan från sidan.

Räcke

Räcke

Steg 22 – Räckesståndare
Såga ur 45×45 uttag för räckesståndarna. Räcket fästs med två genomgående vagnsbult 100 mm långa på varje räckesståndare.

Räcke

Steg 23 – Handledare
Räckesståndarna ansluts till en 45×70 regel och ovanpå det har jag lagt en 28×120 handledare som skruvas fast underifrån.

More than 3500
More than 3500 users
Android
and Webb App
users!


Lägg gärna en kommentar nedan om trappkalkylatorn och beskrivningen har underlättat ditt arbete! Och du får gärna skicka mig en bild på din nya trappa så kan jag ladda upp den i ett galleri här på sidan! Kontakta mig gärna om du har frågor! Jag försöker svara upp så snart jag kan (ofta omgående).

Lycka till med din nya trappa!

Android is a trademark of Google Inc.

Läsarnas trapprojekt

Här är ett galleri med bilder från mina läsare som använt trappappen. Skicka gärna en bild på din nya trappa så publicerar jag den i galleriet! Bifoga gärna en liten kommentar också.

Trappa med vilplan

Trappa med vilplan.
”Trappkalkylatorn var till stor hjälp – helt suverän! /Ida Brännström.

Rolf Karlssons trappa

Rolf Karlssons trappa 40 mm ekfog, pluggade och limmade mot vangen. Olja ytfinnish.

Glinton beskriver sitt trapprojekt på Byggahus.se.
Här är Nils snygga trapp- och altanbygge.

Tomas Segebladhs trappa

Tomas Segebladhs trappa

By  -      


11 Responses

  1. Jerker Norlund skriver:

    Appen var helt kanon. Man sparade en massa tid på att inte behöva mäta och räkna och rita en massa!

  2. Stisse skriver:

    Tack, detta sparade mig en massa tid, ps jag körde online appen på min iPhone utan problem, testar på min iPad senare

  3. Janne skriver:

    Hej,

    Köpte din app i veckan för mitt trappbygge. Den kan nog hjälpa mig hoppas jag, men om du vill ha återkoppling så får du det här.

    1. Appen går att installera men fungerar i princip inte på Samsung Galaxy Note 10.1 (platta). Eftersom appen inte skalar eller går att zooma med så är texten knappt läsbar och inmatningsfälten som en knappnål…
    2. Appen har en meny med ”Settings” men det händer inget alls?
    3. När jag väljer att trappen ska gå ända uppifrån däcket så visar ritningen ändå att det är ett trappsteg upp till däcket, även om måtten stämmer, så vore det trevligt med en ritning som visar det val man gjort!
    4. Ett önskemål är att du visar vilken vinkel trappen är i. 30 grader är mer eller mindre en norm, men när man labbar med siffrorna vore det trevligt att se gradtalet.

    Mvh
    Janne

  4. Daniel skriver:

    Hej Janne!

    Tack så mycket för jättebra synpunkter!
    Jag har nu rättat till detta och publicerar uppdateringarna ikväll för online-appen till version 1.0.2.
    Senare i veckan uppdateras även appen i Google Play.
    * Ritningen uppdateras när man väljer att trappstegen skall börja på den översta nivån eller ett steg nedanför.
    * Trappans lutning/stigning visas i grader.
    * Trappappen har nu adaptiv design och anpassas bättre på Android-surfplattor.
    * Refaktorerat koden och gjort vissa anpassningar för Internet Explorer.

    mvh
    /Daniel

  5. Daniel skriver:

    Webbgränssnittet uppdaterad till version 1.0.3 och anpassad till responsiv design.

  6. Sigge skriver:

    Hej!
    Ska bygga en lofttrappa som ska sticka ut ca 70 cm på golv. Kan man ställa det måttet för bygget? Det blir ju en annan vinkel… är den ställbar?
    / Sigge

  7. Daniel skriver:

    Hej! Kalkylatorn har i dagsläget inget fält för att kunna ange hur långt ut trappan skall sticka ut, men man kan ju ställa in övriga värden så att det uträknade värdet tillslut blir 70. Sparar denna kommentar som idé till vidare utveckling!

  8. Thomas skriver:

    Behöver göra en 90° sväng i trappans övre del. Går det på något bra sätt beräkna med appens hjälp?

  9. Daniel skriver:

    Hej Thomas! Det finns inget färdigt stöd för det i appen men man kan lösa det genom att lägga in den totala höjden t.ex. 3000 mm. Steghöjden blir då 176,47 mm och antal steg 17. Bestäm var avsatsen skall vara t.ex. efter 10 steg. Avsatsens storlek bör vara kvadratisk för att trappans bredd skall få plats i båda riktningarna. Enklast blir nog att rita ut stegen på väggen för att säkra att det blir rätt innan trappan byggs. Alternativt dela upp beräkningarna i 2. Först lägga in måtten upp till planet och sedan från planet upp till översta nivån.

  10. Rasmus Johansson skriver:

    Hade varit underbar om ni kunde lägga till val för L & U-trappa

  11. Daniel skriver:

    Ska se vad vi kan få till i nästa version! Som det är nu får man dela upp beräkningarna i 2 där man först gör hela trappan och bestämmer var viloplanet skall vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *