Eluttag med inbyggd belysning

Byggtips, Teknik

Eluttag med inbyggd nattbelysning

Trappan och hallen på övervåningen är ganska mörk på kvällen. Letade därför efter någon form av belysning som skulle kunna ge lite ledljus. Gärna en belysning med inbyggt skymningsrelä som tänds med automatik när det blir mörkt. Fick tips om ett infällt eluttag från Schneider Electric med inbyggt nattljus. En perfekt lösning eftersom man då både får belysning och ett eluttag i en och samma funktion.

Detta uttag med integrerad nattlampa uppmärksammades i ”Vi i villa” november 2013. Jag placerade uttaget centralt i hallen på andra våningen vilket gör att belysningen täcker hela hallen och även en bra bit av trappan ner. En bra sak med detta uttag är att i princip alla får montera det själv om man byter ut ett befintligt eluttag. Man behöver inte anlita elektriker så länge man har tillräckliga kunskaper att byta ett eluttag. Läs sidan 20 i Elsäkerhetspocket från Elsäkerhetsverket.

Dag

Så här ser eluttaget med nattljus ut monterat.

Natt

Nattljuset ger tillräckligt med ljus för att lysa upp hela hallen och en bra bit ner i trappan.

Eluttag med nattljus

Eluttag med inbyggt nattljus från Schneider Electric kan du köpa från Eldirekt.

Inställning

Den vänstra justeringsskruven stänger av/på belysningen. Den högra justerar känsligheten, alltså hur ljust eller mörk det skall vara innan belysningen släcks/tänds.

Även om jag ställt den högra justerskruven rakt upp för att den skall tändas så sent som möjligt, kan jag tycka att den är lite väl ivrig att få tända sig. Kanske får jag inte in tillräckligt mycket dagsljus i hallen för att automatiken skall fungera optimalt. Den tänds vid skymning och släcker sig inte även om jag tänder halogenbelysningen. Å andra sidan drar inte LED-belysningen vidare mycket ström, så det känns helt ok.

Ledbelysning

Ledbelysning sitter under uttaget och går att justera via en liten lucka som går att öppna och stänga i önskat läge.

Instruktion

Instruktion

Klicka på en bild för att starta bildspelet. Använd gärna piltangenterna för att bläddra!

Här är fler produkter i Exxact-serien och du hittar många smarta lösningar hos Eldirekt.

Köp eluttaget med nattljus hos Eldirekt – jättebra service och snabb leverans!

,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *