Laddning

Bloggat

Ladda MEEC robotgräsklippare

Min MEEC robotgräsklippare hade klättrat upp för ett träd och fastnat i 45 graders lutning. Jag orkade väl inte ta hand om den just då och det kan hända att den fick stå sitt kast några dagar vilket gjorde att den laddade ur. Efter incidenten kom den inte igång igen, trots att den fick bo in sig i laddstationen. Displayen startades om direkt efter att MEEC-loggan visades om och om igen. Detta har hänt tidigare och det har då löst sig av sig själv efter ett par dygns laddning men inte denna gång. Jag misstänkte att batterinivån sjunkit för lågt så att inte laddmekanismen kunde komma igång.

Om robotgräsklipparen stannat någonstans och lyckats ladda ur batteriet kan det bli svårt att få igång den igen. Efter några år kan batteriet blivit slitet och tröskeln för låg laddning kan påverkas där cellernas faller under sin minimumgräns och behöver väckas. Det kan göras genom att tillföra en svag laddningsspänning med hjälp av en DC-regulator eller en specifikt designad transformator med låg spänning.

Byggoteknik tar inte ansvar för eventuella komplikationer eller brand om användaren följer instruktionen på denna sida. Mer information om laddning av LiIon-batterier hittas på nätet t.ex. Robotgarden (som också har reservdelar till Meec 1200) eller Sweclockers som påtalar riskerna för brand.

Snabbladdning

Nedan instruktion skrev jag i samband med annan service när jag ändå behövde skruva isär klipparen. Därför kompletterar jag inlägget med denna snabbladdningsbild som löser problemet på ett kick!

Snabbladda

Snabbladda några sekunder för att få igång batteriladdningen.

 1. Börja med att stänga av robotgräsklipparen på huvudströmbrytaren. Vänd ALDRIG klipparen upp och ner innan den är helt avstängd. Det finns en inbyggd bugg i mjukvaran som gör att klipparen kan hänga sig och inte gå att starta utan att skicka in hela moderkortet för omprogrammering
 2. Skruva bort batteriluckan och plocka ut batteriet
 3. Anslut plus till mittenstiftet på batteriet och till den vänstra plattan på laddstationen
 4. Anslut minus till det högra stiftet på batteriet märkt [-] och till den högra plattan på laddstationen
 5. Låt det ladda några sekunder för att trigga igång batteriet
 6. Sätt tillbaka batteriet i klipparen och skruva dit luckan. Nu bör den gå att få igång igen och ladda som vanligt

Laddning

Hade klipparen till slut gett upp eller skulle det gå att laga den även denna gång? Hade inget att förlora. Började med att skruva isär robotgräsklipparen enligt denna instruktion.

Satte i batteriet i klipparen igen och tryckte igång den. YES nu betedde den sig normalt igen och laddar som vanligt.
Passade samtidigt på att byta främre framhjul då jag bara hade bytt ett av dem tidigare.
Skruvade sedan ihop allt i omvänd ordning.

Läs mer om alla artiklar om MEEC robotgräsklippare jag skrivit genom åren.

By  -      


2 Responses

 1. Morgan skriver:

  Tack för bra tips, det väckte min gräsklippare som fastnat i en evighetsloop av omstarter. Nu fungerar det klockrent igen! Laddade batteriet direkt från kraftagget enligt bilden på länken.

 2. Dick skriver:

  Tack för tipset det fungerade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *