Spis

Bloggat

Checklista för dig som ska köpa ny spis

Vi har nyligen köpt ny spis (en Electrolux EKC6051BOW) och det är en hel del att tänka på när man ska välja bland alla modeller. Det är ju trots allt något man använder varje dag och ska leva med i 10, 15 kanske 20 år. Den överlever troligtvis din bil i varje fall.


Spis

Checklista när du ska köpa spis

 • Pris. Vad får den kosta? Samma modell kan skilja flera tusenlappar hos de olika leverantörerna. Kolla med Prisjakt och ring runt. Priserna i butik kan också skilja från de på nätet. Den spis vi köpte var felmärkt i butik med 1400 kr för mycket jämfört med priset på nätet.
 • Bredd. Vilken bredd – 60 cm eller 70 cm, kanske annan?
 • Höjd. Vilken höjd? Här är det oftast inte något att fundera på på men kanske om du har ett gammalt kök med lägre köksbänkar eller ett kök där bänken är högre än standard.
 • Spänning. Skall den gå på 230 volt eller 400 volt? D.v.s. vad har du för el framdragen?
 • Ström. Hur mycket drar spisen? Alltså vad skall eluttaget vara avsäkrat för – 10A eller 16A? Och om den är för lågt avsäkrad, går det att byta säkring rakt av och är kablarna avsedda för en större last? (Till vår spis står det att man skall säkra av 16A men den är inkopplad på ett uttag som är avsäkrat 10A B-karakteristik och 2,5 kvadrats kabel dragen i 20 mm rör och det fungerar fint. Eventuellt löser säkringen ut om man slår på alla plattor och ugnen samtidigt. Har inte hunnit prova det ännu.)
 • Energiklass. Kontrollera vilken energiåtgång spisen har (tack Palle för återkopplingen nedan :-)). Den spis vi valde är klassad A -10% enligt Electrolux själva.
 • Färg. Vit eller rostfri?
 • Teknik. Induktion, glaskeramik, konventionella plattor, gas?
 • Funktion. Vilka funktioner vill du ha? Stektemometer, timer som slår av spisen efter önskad tid o.s.v.
 • Plattor. Hur många dubbelzooner finns det? Är storleken på plattorna så som du vill ha dem? Och väljer du induktion, fungerar dina nuvarande kastruller (är de magnetiska) eller behöver du köpa ny?
 • Ugn. Hur stor skall ugnen vara? Kanske är du i behov av dubbla ugnar?
 • Emalj. Tycker du det är bra med någon form av självrengörande emalj i ugnen eller vill du ha ”den gamla vanliga” som man torkar av?
 • Rengöring. Går det att fälla ner grillgallret för att enklare komma åt taket i ugnen för rengöring?
 • Plåtar. Följer det med ”proffsplåtar” (perforerade plåtar med någon form av non-stick beläggning) eller är det vanliga plåtar?
 • Skenor. Följer det med skenor som plåtarna ligger på för att enklare få ut dem ur ugnen? Eller går det att eftermontera skenor? Går det att få ut skenorna hela vägen eller stannar de en bit in? Många eftermonterade skenor går bara att dra ut 60%. Man kan ju ifrågasätta nyttan med dessa.
 • Sockel. Går sockeln att justera i djupled så att du kan få en heltäckande sockellist över spis och övriga köksskåp? Spisar med dubbla ugnar går ofta nästan hela vägen ner till golvet. Här beskriver jag hur man justerar en sockel på en spis.
 • Förvaringslåda. Är den i plast eller plåt? Kan man lägga ner varma plåtar i den?

Prisjakt kan du lägga in många av ovanstående kriterier så får du ner antalet alternativ till en hanterbar lista.

Glöm inte att innan du använder ugnen skall den brännas ur minst en timme på maximal temperatur på över- och undervärme samt 10 minuter med grill respektive varmluft (eller enligt instruktionsboken som följer med din spis).

Nu i efterhand hade vi nog valt Electro Helios motsvarighet med två variabla zooner. Då går det snabbare att göra pannkakor med dubbla lagg 🙂 Lycka till med ditt inköp och din nya spis!

Uppdatering 2021 Nu 8 år efteråt kan jag säga att jag inte är jättenöjd med köpet av spis från Electrolux. 2 vred gick av relativt snabbt. Den lilla pinnen mellan vredhandtaget och det elektriska vredet inne i spisen går av. Den ena pinnen kunde jag limma med epoxy men det andra blev aldrig lagat. Det gör att 3 av fyra plattor fungerar. Dessutom har det trängt in fukt eller något i den stora plattans vred så den fungerar bara när man ställer vredet på max eller min. Att byta vred kostar runt 800 kr plus att man måste skruva isär spisen och lägga några timmar på att fixa det. Provar nog ett annat märke nästa gång.

,

By  -      


2 Responses

 1. Palle skriver:

  Bra genomgång och tips.
  Antar att du tar det för självklart att den även ska vara energisnål och märkt med högsta klass – skulle göra listan ännu bättre att ha med dock 🙂

 2. […] hände följande sak mig: min spis totalpajade och jag var tvungen att köpa en ny. Och vi vet ju alla hur otroligt tråkigt det är och att det är väldigt mycket pengar det […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *