Julstjärna

Byggtips, Webbutik

Planera eluttag

När det är dax att planera var eluttagen skall sitta i ditt nybyggda hus eller när du renoverar, ger jag här lite tips på placering. Ett tips är att gå runt i huset och sätta upp post-it-lappar där du känner att det vore bra med uttag eller strömbrytare. På så sätt kan man känna efter och ha en dialog med elektrikern innan han eller hon sätter igång och drar rör och kablage.

Här finns information om var och på vilken höjd man bör placera uttag i kök, våtrum, vardagsrum, hall m.m. (se sidan 358 och framåt i Elboken 2012-2013 utgiven av ELKO).

Utöver detta så tycker jag det har varit bra att ha eluttag på några fler ställen:

Bredvid fönster

Jag har satt ett uttag bredvid i stort sett alla fönster. Bra för julbelysning eller om man vill ha en lampa i fönstret. Praktiskt också då uttaget hamnar en bit upp i t.ex. köket. Sitter du vid kökbordet och arbetar vid en dator är det lätt att ansluta laddaren. Eller brödrosten 🙂

Här kan du läsa vidare om hur jag löste konstruktionen med fönster utan fönsterfoder eller fönsterlister.

Fönsterbelysning

I alla fönster har jag satt ett dubbelt lamputtag centrerat upptill. Det ena uttaget går på timer och det andra kan jag tända och släcka via strömbrytare. Så då är det bara att välja hur man vill styra belysningen.

Julstjärna

Och juletid hänger julstjärnan där. Snyggt och prydligt, minimalt med kablage.

Här kan du köpa dubbeluttag till lampbelysning. Den passar till vanliga apparatdosor (70 mm). OBS, lamputtaget saknar krok att hänga lampan i. Bäst är att skruva i kroken direkt framför uttaget. Krok medföljer ej men det hittar du på Clas Ohlson.

Dubbelt lamputtag jordat
Dubbeluttag till lampbelysning som passar vanliga 70 mm apparatdosor. Den ena kontakten kan anslutas till kontinuerlig ström, den andra till en strömbrytare
Produkt:
Pris:
65,00kr
Antal:
Slut på lager

Alltid fraktfritt inom Sverige!Till kassan Till kassan
Media

Planera var du skall sätta din mediaskärm. Jag såg till att dra en rejäl kabelkanal inne i väggen mellan skärmen och bänken under (de blå uttagen) för att dölja alla kablar t.ex. DVI, HDMI, m.fl. Satte också ett strömuttag uppe vid skärmen. Nu i efterhand kanske jag hade placerat eluttaget något lägre då det hade underlättat när man drar ur sladden vid åska. Lämplig höjd hade varit 750 mm från golv om skärmens underkant är på 650 mm (som i mitt fall). Bra också att ha ett väggfast stativ där det går att vinkla ut skärmen i underkant för att lättare kunna komma åt kablage och kontakter.

,

By  -      


4 Responses

 1. Madeleine skriver:

  Hej!
  Vi bygger hus och skulle vilja ha lamputtagen vid fönstren så som du satt, i smygen. Behöver man några särskilda lamputtag för det, eller funkar det med vanliga? Vår elektriker har nämligen inte gjort det innan.
  Tacksam för svar och tips!

 2. Daniel skriver:

  Hej Madeleine! Det fungerar med vanliga dosor. Mvh Daniel

 3. Patrik skriver:

  Borde väl kunna sätta uttag för taklampa i smygen istället, så att lampans kåpa kan täcka uttaget istället för att hamna utanpå som på bilden? Eller är smygen inte djup nog för takdosan?

 4. Daniel skriver:

  Tack för kommentar!
  Absolut det borde gå lika bra. Men då får man istället sätta dit kopplingsdosor för jag tror takuttag är anpassade för en större diameter på dosor.
  De dosor jag använt är vanliga apparatdosor med diameter 74 mm. Kopplingsdosor har diametern 77 mm.
  Takuttag bygger inte mer på djupet än de uttag jag använt men jag hittade heller inga lamputtag anpassade för tak med dubbla uttag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *