Vinklar

Byggtips

Lura ögat att allt virke är grovt

Till äldre hus räknades virket i dimensionen tum istället för som idag i millimeter. En panelbräda var således t.ex. i dimension 1 tum 6 istället för 21×145 mm. Dagens standardiserade dimensioner är alltså något klenare än tidigare. 1 tum 6 motsvarar 25×152 mm, en dimension som inte finns i standardsortimentet. Jag kompenserar detta på huset genom att gå upp en dimension på alla knutbrädor och foder till 28 mm tjocklek för att lura ögat så man upplever att allt virke är lika grovt.

Foder och knutbrädor

Som foder använder jag 28×120 mm och knutbrädorna är i dimension 28×195 respektive 28×170 mm för att få knuten lika bred åt båda sidorna.

Vinklar

Vindskivor och övriga detaljer är också i dimension 28 mm tjocklek. Hmm dags för en fasadtvätt i sommar! Då kommer byggnadsställningen till användning!

Självklart är alla panelbrädor vända åt rätt håll. Det finns ju en upp och nedsida av alla sågade brädor.

Altankant

Runt altanen använder jag virke i dimension 45×145 mm vilket gör att kanten blir riktigt rejäl och följer samma dimension som trappstegen. På så sätt skulle man också kunna tro att hela altangolvet är 45 mm tjockt, men det är ju i verkligheten bara 28 mm.

, ,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *